piatok 21. júla 2017

8 214 metrov štvorcových umelej trávy. Aj to je v Thun súper Sparty

Po tretíkrát za rok bude hrať Sparta dôležitý pohárový zápas na tomto povrchu: minuloročnej predkolo v holandskom Zwolle, o pár mesiacov neskôr zápas o postup zo skupiny vo švajčiarskom Berne. Teraz zase Švajčiarsko, umelá tráva a nažhavený Thun, ktorý chce zmazať porážku 1: 3 z Letnej. Spoliehať sa pritom bude aj na ihrisko.

"Umelá tráva nám moc nehrá do kariet, nie som z toho nadšený," priznal brankár David Bičík. Sám chytal vo Zwolle (1: 1), pri porážke 0: 2 v Berne chýbal pre zranenie. Sparťania v oboch zápasoch pôsobili zabrzdená, "umělka" im nesadla. "V živote nie sú len veci, čo máme radi. Na umělku sa nebudeme vyhovárať, "povedal tréner Zdeněk Ščasný.

Boom umelých trávnikov vo futbale pokračuje.Tradične na ňom hrajú v Salzburgu či v Moskve na Lužnikách. Konajú sa na nich európske poháre, kvalifikácia šampionátov či záverečnej turnaja mládežníckych kategórií a žien. Ale nie každému to sedí. "Najhoršie ihrisko, na ktorom som kedy nastúpil," povedal najdrahší hráč histórie, Gareth Bale z Walesu, po kvalifikácii o Euro v Andorre.

Pred nedávnym majstrovstvami sveta žien dokonca futbalistky stavkove bonusy spísali petíciu, že v Kanade nechcú hrať na umelom trávniku. Vraj je to diskriminácia. Neuspeli.

Aké sú výhody týchto trávnikov? Pre hráča takmer žiadne, len je lopta, keď je mokro, výrazne rýchlejšie, čoho sa dá v určitých situáciách využiť. Na druhej strane pri suchu balón drhne, zasekáva sa.Viac ale futbalistu trápi odlišný odskok a tvrdosť plochy, už nezjemní ani granulát. Prechod je šok.

Kluby si umělky zaobstarávajú kvôli nižším nákladom n a údržbu, dlhšej životnosti aj vysokej odolnosti pri veľkom zaťažení. Tak napríklad Thun otvoril v roku 2011 útulný štadión, z ktorého vidíte na zasnežené alpské vrcholky, za takmer štyri miliardy korún rovno s 8 214 metrami štvorcovými umelého trávnika. "Dáva nám to väčšiu flexibilitu.


Možno na ňom hrať v každom počasí, ihrisko je stále rovné, štadión je využiteľný aj pre iné akcie, "vysvetlilo vedenie.

Prvýkrát bol umelý trávnik v športe použitý v roku 1966 na baseballovom štadióne v Houstone, nasledovali aj ďalšie celky, pridal sa aj americký futbal. Do toho klasického prenikol v 80.rokoch, hlavne v Anglicku: Queens Park Rangers na tomto type trávniku hrali od roku 1981 pár rokov, než sa vrátili k prírodnej variante.

V Česku sa prvý odhodlala Slavia v roku 1991, a le vtedajší povrch na tréningovom ihrisku bol z dnešného pohľadu tragický: koberec na betóne. Nasledoval Karlin - ideál bol stále ďaleko. Dnes už štruktúra pripomína prírodné trávu, len vlastnosti sú úplne odlišné.

Svet umelá ihrisko prijal za normu. Len Česi sa im čiastočne bráni, profesionálne súťaže sa na umělkách nehrajú. Vyšehrad, ktorý bol jedným z priekopníkov, svoj štadión kvôli postupu do druhej ligy musel opustiť. A Zlínu s Jihlavou pred rokmi plán na sport stavky prestavbu ihrisko neprešiel.Aj preto má Sparta "súpera navyše".

stavkovanie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára