štvrtok 20. júla 2017

Teraz čaká Múr s gilotínou. Na slávnej Mur de Huy vyvrcholí 3. etapa Tour

"Ide síce len o 1 300 metrov cesty, ale na posledných metroch máte pocit, že je nekonečná. Nikdy som necítil takú bolesť a takú extázu v tú istú chvíľu, ako keď som tu vyhral, ​​"hovorí Mario Aerts, šampión Valónskeho šípu z roku 2002.

On zažil, aké je to pokoriť Múr a dôjsť na Mur de Huy pred všetkými súpermi.

Huy je malé mestečko na rieke Meuse, schované medzi Ardenským kopcami južnej Belgicka. Moc sa tu toho väčšinou nedeje, veľa toho nie je k videniu.S výnimkou Mur de Huy, jedného z najprudších cieľových kopcov profesionálnej cestnej cyklistiky.

Priemerné stúpanie: 9,3 percenta.

Maximálna stúpanie: oficiálne 19 percent (na 500 metroch), ale v jednej pasáži dokonca 26 percent.

Dlho sa Valónsky šíp, po dnik s dátumom bet365 mobil narodenia 1936, jazdil v sobotu pred "monumentálne" klasikou Liège-Bastogne-Liége ako súčasť takzvaného Ardenského víkendu a trochu sa strácal v tieni lutyšského závodu. Neskôr sa presťahoval z víkendu do stredajšieho termínu. V roku 1983 prvýkrát zaradili do jeho itinerára múr Mur de Huy.A slovo brutálny, ktoré je v cyklistickej reči občas až bet365 predimenzované, na nej našlo svoj pravý význam.

Južná strana kopca, týčiaceho sa nad údolím rieky Meuse, je tak prudká, že nad ňou vybudovali aj lanovku, vedúci paralelne s preslávenou Stenou.

spektáklu začína, akonáhle trať uhne zo širokej hlavnej cesty doprava do ulice Chemin des Chapelles. V preklade: Cesta ku kaplnkám. Tých je pozdĺž nej rozmiestnených sedem. Ale tí najlepší nemajú čas na modlitbu, keď je míňa.

"Elitná tímy sa strážia a na začiatku steny, kde sa cesty zužuje, sa usilovne snaží umiestniť do popredia svojho lídra," popisoval dianie na Mur de Huy bývalý profesionál František Raboň. "Pretože už predchádzajúcich pár kilometrov sa šliape naplno, pod Múr prídete v červených číslach.Potom už je to o momentálnom pocitu v nohách, či ešte tie dve minúty vydržíte ísť na doraz, alebo sa zlomíte. Vyhrá ten, kto predtým ušetrí najviac síl. "

Dopravná značka pod kopcom, ukazujúci stúpanie 19 percent, nie je dobrá pre morálku tých, ktorí sa Múr snažia pokoriť.

Prvý strmá pasáž má 11 percent.


Nasleduje pravá a ľavá zákruta, než sa trať znovu napriami a ponúkne pohľad na skutočnú pravdu o tomto výšľapu. Potom prichád za miestna gilotína: 400 metrov pred cieľom kritická pasáž, ktorú ktosi prirovnal k Severnej stene Eigeru.

"Tu začína byť jazdcom najviac zle," hovorí Kim Kirchen, víťaz z roku 2008. Pred nimi čnie krátky úsek s 26 percentami, k potešeniu publika, natěsnaného vedľa trate.Táto pasáž núti cyklistov k prevodom až 39x27, je filtrom, kde si bet 365 každý siahne na dno a ktorý pretriedia šampiónmi.

Po 40 metroch sa stúpanie opäť zmierni na "prijateľných" 14 stupňov, ale schody kamenných domov, lemujúcich ceste, ukazujú, ako strmá trať stále je. Už len pár nevyhořelých borcov väčšinou zostáva.

A konečne! Čierna asfaltová múr, ktorú mali pred očami, je nahradená výhľadom na modrú oblohu. Vpravo je kaplnka, pred nimi cieľ. Prejazd "tunelom bolesti" končí, Múr je zlikvidovaná. Teda aspoň tými najlepšími.Pelotón tu býva natiahnutý až do ki lometrovej dĺžky.

Kráľom na Múre je v súčasnosti 34-ročný Alejandro Valverde, ktorý tu triumfoval celkovo trikrát, vrátane dvoch posledných ročníkov. "Je to ťažký kopec, ale pre mňa ako stvorený," hovorí Španiel. Ak vyhrá Valónsky šíp aj budúci rok, stane sa jeho rekordmanom.

Ale bude smieť vyhrať teraz?Alebo bude tiež tu pomáhať Nairo Quintana, lídrovi stajne Movistar?

Keď sa išiel Valónsky šíp tento rok, Chris Froome upadol 12 kilometrov pred cieľom a Valverdeho odprevadili na stupne víťazov Julian Alaphillipe a Michael Albasini. Štvrtý vtedy skončil Joaquim Rodríguez, ôsmy Jakob Fuglsang, jedenásty Roman Kreuziger.

O rok skôr stáli s Valverde na pódiu Dan Martin a Michal Kwiatkowski, tesne za nimi došiel Bauke Mollema.

Tí všetci s výnimkou Alaphillipa sa budú na Múr pazúry i v pondelok.

"Zo všetkých troch ardenských klasik sa mi táto páči asi najmenej, pret ože je dojazd na prudkú stenu, bet365 bonus čo nie je úplne pre mňa," hovoril Roman Kreuziger na jar 2013, avšak s dodatkom: "Aj na tom sme sa v tréningu snažili zapracovať." Či vlaňajším ôsmym miestom potvrdil.

Nejde len o cieľovú Múr, ale o tri krátke stúpanie na posledných 18 kilometroch tretej etapy , ktoré kopírujú trať Valónskeho šípu.

Teraz tu však nevrcholí jarné klasika, ale etapa Tour.A to mení strategické plány radu tímov.

"Ciele a úlohy jazdcov budú odlišné ako pri jednorázovom závode," pripomína pre časopis Pro Cycling bývalý šampión Bernard Thévenet, víťaz Tour v rokoch 1975 a 1977.

"Pri klasike len prvé miesto je dôležité, ale v etapovom závode ide o etapové víťazstvo, o celkovú klasifikáciu, o body, o veľa ďalších vecí," pripomína Thévenet. "Tá etapa bude viac psychickú než fyzickú výzvou. Je tu riziko strat y času pri pádoch, bude to extrémne nervózny. Ale neočakávam veľké rozdiely medzi najlepšími. Mur de Huy je predsa len krátke stúpanie. "

bet365 stavky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára